De eerste paar mooie dagen zijn al geweest, heerlijk! Je voelt dat de zomer voor de deur ligt en kunt eigenlijk niet meer wachten. Dat wordt weer fijne dagen in de tuin doorbrengen met vrienden en heerlijk zonnebaden met een goed boek. Maar wacht.. Je tuin zomerklaar maken… Had je dat niet allang moeten doen?

Het zomerklaar maken van de tuin begint eigenlijk al in het voorjaar, maar wees niet bang. Ook wanneer de temperaturen al oplopen kun je snel en gemakkelijk je tuin zomerklaar maken zodat deze er prachtig bij ligt tijdens de familiebarbecue.

En stiekem is het toch ook gewoon fijn om in de warme zon een beetje in je tuin te rommelen? Trek die tuinhandschoenen aan en ga aan de slag!

Je tuin zomerklaar maken

De tuin zomerklaar maken is altijd slim om te doen. In de herfst en winter heb je waarschijnlijk weinig naar je tuin omgekeken en is je tuin niet meer zo fijn als hij vorige zomer was. Om de tuin weer nieuw leven in te blazen en te zorgen dat de planten vanuit de winter ook goed de zomer doorkomen, is het handig er even doorheen te gaan. Op die manier ziet de tuin er niet alleen weer mooi uit, maar zullen de planten ook langer mee gaan.

Nu ben je al laat met het zomerklaar maken en eigenlijk moet dit nu toch echt gebeuren: de snelle en gemakkelijke stappen komen eraan!

Stap 1: Kijk eens naar je gazon

Gazon zomerklaar

Wat te doen: maaien, zaaien en bemesten

Wanneer je gras hebt in je tuin is het verstandig hier toch echt een goede blik op te gaan werpen. De kans is groot dat het gazon er wel eens groener en levendiger uit heeft gezien dan nu. Hoe pak je dit snel en gemakkelijk aan?

Begin ten eerste eens met het maaien van het gras zodat het er weer net zo fris uitziet als jouw haren na een knipbeurt. Het advies is altijd hier pas mee te beginnen als het 's nachts niet meer vriest. Nou, nu weet je in ieder geval al zeker dat het niet meer vriest en het dus geen probleem is om het gras te kortwieken. De ideale hoogte van het gras voor de zomer is 3,5 tot 4,5 centimeter.

In deze tijd van het jaar (juni/juli) is het dé periode om gras bij te zaaien. Je bent dus nog op tijd! Koop wat zaadjes en vul die kale plekken op (of bestel het hier snel online). Binnen no time zal er al gras gaan groeien. Daarnaast is het aan te raden de grond toch nog even te bemesten.

Bemesten doe je eigenlijk wat eerder in het jaar, maar aangezien je wat achterloopt op schema kan jouw gazon nog wel wat extra voeding gebruiken! Voor een snelle boost kun je kunstmest gebruiken. Dit kwikt je gras wat sneller op, maar op de lange termijn zorgt echte mest voor gezonder en voller gras. Allerhande bemestingsproducten voor je tuin vind je hier al vanaf €3.99.

Stap 2: Verwijder ongenode gasten

Onkruid zomerklaar

Wat te doen: schoffelen

Toegegeven, sommig onkruid ziet er eigenlijk best gezellig uit. Maar voor jouw bloemen en planten is het toch fijn als je deze ongenode gasten uit de tuin verwijdert. Naarmate de temperatuur oploopt, gaat ook het onkruid sneller groeien. Ik hoop dus dat het nu nog mee valt en je snel klaar bent met het uit de grond trekken van deze planten. Een fijne gedachte is misschien dat je vanaf nu het onkruid goed bij kunt houden.

Zodra er weer een plantje de kop op steekt verwijder je deze meteen. Zo voorkom je dat je nog een aantal keer deze zomer staat te zwoegen om al het onkruid te verwijderen. Een snelle manier om onkruid te verwijderen is door het gebruiken van de schoffel. Met een handomdraai schoffel je alles los en voor de grotere, standvastige jongens gebruik je een schepje.

Wanneer je veel bestrating hebt in je tuin kan het lijken alsof er geen einde komt aan al het onkruid tussen de tegels. Tip om hier toch snel en gemakkelijk van je onkruid af te komen is het wegbranden van de plantjes. Nu kan ik me voorstellen dat niet iedereen een brander thuis heeft liggen, maar er zijn genoeg milieuvriendelijke alternatieven. Wat dacht je bijvoorbeeld van 's nachts wieden of gebruik te maken van (onkruid)zout? Alles over hoe je onkruid op een snelle en milieuvriendelijke manier kunt wieden, lees je hier.

Stap 3: Snoeien maar!

Snoeien zomerklaar

Wat te doen: knippen

Het is aan te raden je planten en heg in de zomer te ontdoen van dorre takken en bloemknoppen. Zo krijgt de plant weer de kans om te groeien! Bij het snoeien van planten en heggen denken we al snel aan de herfst en de winter, maar wist je dat in de zomer snoeien ook zo zijn voordelen heeft?

Tijdens het snoeien ontstaat er een zogenaamde snoeiwond aan het uiteinde van de tak. Deze wond kan ervoor zorgen dat er rotting ontstaat wanneer deze niet snel genoeg kan helen. Voordeel van het snoeien in de zomer is dat de plant op dit moment volop aan het groeien is. Dit zorgt ervoor dat hij veel sneller in staat is de snoeiwond te helen en zo wordt de kans op rot verkleind.

Daarnaast hoef je een plant die je in de zomer snoeit niet nogmaals in de winter te snoeien. Dit heeft als voordeel dat de plant minder kwetsbaar de winter ingaat en zo goed en beschermd kan overwinteren. Ga alleen niet snoeien in planten die al in bloei staan natuurlijk, dit is zonde! Wacht hier wel mee tot de bloeiperiode voorbij is.

Let er bij het afknippen van takken op dat je net boven de gezonde zijtak afknipt. Wanneer je niet zeker weet of het verstandig is jouw plant nu nog te snoeien of als je niet weet welke snoeitechniek je moet gebruiken: zoek het op! Dit kost misschien meer tijd, maar zorgt er wel voor dat je je planten gezond houdt.

Stap 4: De laatste klusjes

Laatste klusjes zomerklaar

Wat te doen: opruimen en poetsen

Je gazon ligt er nu mooi en strak bij, de ongewenste gasten zijn uit de tuin verwijderd en de planten en heggen zijn weer goed bijgesnoeid en klaar om te groeien en te bloeien! Het grote werk is nu gedaan. Dat viel wel mee toch? Er zijn nu nog een paar klusjes over die je tuin nog verder kunnen helpen voor de perfecte zomer!

Bezemen en harken zorgt ervoor dat je de laatste bladeren, afgeknipte takken en restjes onkruid uit je tuin verwijdert. Dit is het echte opruimen van de tuin! En geloof me, als alles er netjes en opgeruimd uitziet is niemand meer uit jouw tuin weg te slaan.

Naast al het groen is het misschien ook tijd om eens aandacht te besteden aan de bestrating in je tuin. Of het nu hout is of steen, waarschijnlijk kan je terras wel een poetsbeurt gebruiken. Mocht je overigens die groene gloed wel mooi vinden, kun je dit natuurlijk altijd zo laten. Ik zou er echter voor kiezen om even een emmer heet water erover heen te goeien en snel nog te schrobben. Als je een hogedrukspuit heb is dit klusje overigens binnen no time geklaard.

Haal tot slot nog even een doekje over je tuinmeubels heen en klaar is Kees! Je hebt nu een frisse, schone en gezonde zomerse tuin die er weer keurig bij ligt.

Stap 5: Opfleuren

Vlinder

Wat te doen: planten

Je tuin ziet er weer piekfijn uit. Dit is het moment waarop je kunt stoppen en tevreden rond kunt kijken, of je gaat nog even een stapje verder. Je hebt tijdens het zomerklaar maken van jouw tuin laten zien dat je wel degelijk over een stel groene vingers beschikt en ook nog eens snel te werk kunt gaan. Waarom geef je jouw tuin dan nog niet een beetje extra?

Het planten van nieuwe planten wordt over het algemeen in het voorjaar gedaan, maar is ook in de zomer goed mogelijk. Waar je wel extra op moet letten is het water geven van de nieuwe planten. Hun wortels zijn nog niet zo lang en ze kunnen zodoende minder water uit de grond halen dan de planten die al een tijd in jouw tuin staan. Geef de nieuwe planten dus extra water om ze de warme en droge dagen door te helpen.

Zo. Nog net op tijd is jouw tuin helemaal klaar voor de zomer en dat in maar vier (of vijf) snelle stappen! Dit betekent helaas niet dat je de rest van de zomer niet meer naar je tuin om hoeft te kijken. Tijdens de zomer kan het voorkomen, ja, ook hier in Nederland, dat de temperaturen hoog oplopen en er een droogtetijd is. Het is dus zaak goed voor je planten te blijven zorgen.

6 tips voor het besproeien van je tuin

Besproeien

Voor je tuin zorgen doe je in de zomermaanden vooral door het besproeien van de tuin. Zo zorg je ervoor dat de planten, het gras en de heg voldoende water krijgen om de droge dagen te kunnen trotseren. Aan de hand van de volgende tips zal ik je vertellen hoe je deze besproeiing van de tuin het beste kunt doen. Of lees de gids met Besproeiingsregels voor het gazon en voor planten.

Tip 1: Besproei niet te vaak

Het is waarschijnlijk verleidelijk om de dorst van je tuin zo goed mogelijk te lessen en er iedere dag een aantal liter water overheen te sproeien. Toch heeft je tuin hier weinig baat bij. Sproei in de warme dagen ongeveer twee keer per week. Daarnaast is het beter om minder vaak, maar met veel water te sproeien dan vaker en met minder water.

Tip 2: Geen natte bladeren

Zorg er tijdens het sproeien voor dat je de bladeren zo veel mogelijk droog houdt. Natte bladeren hebben niet alleen de kans om overdag door de zon te verbranden, maar ook 's nachts zijn natte bladeren niet goed. Natte bladeren hebben tijdens de donkere, koudere nacht namelijk meer kans om ziektes op te lopen.

Tip 3: Sproei rondom

Sproei niet op maar één kan van de plant. Dit zorgt er namelijk voor dat alleen de wortelen aan die kant van de plant het water krijgen en hierdoor ontstaat op den duur scheve wortelgroei. Beter is het om helemaal rondom de plant te sproeien en een groter gebied te besproeien dan alleen direct aan de voet van de plant.

Tip 4: Besproei 's avonds of 's ochtends

Besproei je tuin bij voorkeur in de vroege of late uren van de dag. Op deze momenten sproeien geeft de plant de kans het water op te nemen voordat het te warm wordt. In de felle zon sproeien maakt daarnaast niet alleen het opnemen van het water moeilijker, maar kan ook verbranding van eventueel nat geworden bladeren tot gevolg hebben.

Tip 5: Gebruik een verstuiver

Wanneer je je tuin water geeft met een tuinslang, kun je hier het beste een verstuiver op bevestigen. Dit zorgt ervoor dat het water langzaam, maar gelijkmatig wordt verdeeld. Op deze manier krijgt het water de tijd om de grond in te dringen en kan de plant zelf op zoek gaan naar vocht. Dit is dan weer goed voor de versteviging en groei van de wortels.

Tip 6: Besproei niet te veel

Naast het feit dat je de planten beter niet te vaak kunt besproeien, is het ook zaak ze niet te veel te besproeien. Er moeten dus geen plassen in de tuin ontstaan door het besproeien. Hierdoor raakt de grond namelijk oververzadigd en kan de plant verstikken en schimmels of ziektes oplopen.

Heb jij nog tips voor hoe je gemakkelijk je tuin zomerklaar kunt maken? Of weet je hoe je het beste je tuin de zomer door kunt helpen?

Laat het ons weten in de comments!