Of je nu een grote tuin, kleine tuin of alleen een balkon hebt: de buxus is je go to plant. Een buxus kan dienst doen als haag, maar een buxus in pot planten is ook goed mogelijk.

Vooral deze laatste toepassing komt in iedere tuin en op ieder balkon tot zijn recht. Daarbij is de verzorging van de buxus prima te overzien. Een erg fijne plant dus! In dit artikel lees je hoe je de buxus in een pot plant en hoe je hem daarna het best kunt verzorgen.

Waar koop je ze? Bij deze webshops vind je een uitgebreid aanbod aan hang- binnen- en kamerplanten:

Maar eerst stellen we deze fraaie plant officieel aan je voor.
 

Buxaceae

Buxus met ochtenddauw
De buxus, Buxaceae, is een wintergroene plant die zijn populariteit voornamelijk te danken heeft aan het gemak waarmee je hem kunt snoeien. Zo kun je met gemak de vorm van een dier, mens of voorwerp in jouw buxus snoeien.
Doordat de buxus zo gemakkelijk te snoeien is, werd hij veelvuldig gebruikt in de Franse tuinen. Denk maar eens aan de prachtige vormen van buxushagen die in de tuinen van Versailles te bewonderen zijn.
De buxus wordt in de volksmond ook wel palmboompje of buksboom genoemd.

Leuke weetjes

De buxus is een bekende plant, maar wist jij al dat…
Buxus-in-pot-klein … men in Frankrijk tussen 1549 en 1558 beweerde dat de buxus je haren rood of geel kon maken?
Buxus-in-pot-klein … het hout van de buxus zo hard is, dat men er vroeger blaasinstrumenten van maakte?
Buxus-in-pot-klein … deze ‘palmboom' helemaal niet zo dol is op zon, droogte en hitte?
Buxus-in-pot-klein … de palmtakken van Palmzondag in noordelijker streken vervangen worden door takken van de buxus?
 

De buxus in pot planten

Buxussen in tuincentrum
Nu je de buxus iets beter kent, is het tijd om deze in de pot te gaan planten. Dit is geen lastig proces, dus je zult jouw buxus in een handomdraai netjes in een pot hebben staan.
We nemen de vijf snelle stappen met je door. Daarna zullen we verder ingaan op de verzorging van de buxus die je in een pot hebt gepland. Je wilt er immers zo lang mogelijk van genieten, toch?

Stap 1: Haal de plant uit de pot

Wanneer je een buxus koopt, komt deze al in een, veelal, plastic pot. Voordat je de buxus in jouw pot gaat planten, moet je deze uiteraard eerst uit deze plastic pot halen.
Mocht de buxus lang in de eerdere pot gestaan hebben, klop dan zo veel mogelijk aarde uit wanneer je hem uit de pot haalt. Deze oude aarde heeft al veel van zijn voedingswaarde verloren en kun je dus beter vervangen door nieuwe potgrond.

Stap 2: Zet de kluit in water

Vervolgens pak je een emmer water waar je de kluit inzet. Op deze manier kunnen de aarde en de wortels goed vocht opnemen voordat ze in hun nieuwe thuis ondergebracht worden.

Stap 3: Zorg voor een gat onderin de pot

Heb je een mooie pot gevonden voor de buxus? Dan is het belangrijk dat er onderin een gat zit. In veel gevallen zit er al een gat in de potten voor buiten, maar mocht dit niet het geval zijn dan zul je deze moeten maken. Dit kun je doen door onder in de pot drainagegaten te boren.

Stap 4: Voeg hydrokorrels toe

De buxus in pot planten gebeurt niet alleen met potgrond. Je gebruikt ook hydrokorrels. Deze korrels nemen in natte periodes overtollig water op. Zo voorkom je dat jouw buxus te natte voeten krijgt.
Bij een pot van 30 centimeter hoog heb je voldoende aan een laag van 5 centimeter aan hydrokorrels.

Stap 5: Planten maar

Nu is het tijd om een laag potgrond over de hydrokorrels aan te brengen. Vervolgens haal je de kluit uit het water en zet je de buxus in de pot. Het enige dat nu nog rest is het vullen van de rest pot met potgrond en dit goed aandrukken.
En klaar is Kees.
 

De buxus in pot verzorgen

Buxus in pot planten
Nu heb je je buxus in een prachtige pot staan, maar er komen waarschijnlijk nog wel de nodige vragen naar boven. Want waar kun je de buxus nu het best plaatsen en welke verzorging heeft hij nodig?
Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over de verzorging van jouw buxus aan de hand van veelgestelde vragen.

Waar kan ik mijn buxus het best neerzetten?

Ondanks dat de buxus ook wel palmboompje genoemd wordt, is het geen zonaanbidder. Het best kun je de buxus op een plek in de halfschaduw zetten. Daar krijgt hij voldoende, maar niet te veel zon.
Mocht je toch een wat zonnigere plek hebben uitgezocht, let er dan op dat je de buxus voldoende water geeft. Deze leuke plant kan namelijk niet goed tegen droogte.
Tip: Om je buxus in pot extra op te laten vallen, kun je deze op een mooie houten bijzettafel of op een krukje zetten!

Hoe lang kan mijn buxus in zijn huidige pot blijven?

Ondanks dat de buxus in pot planten geen lastige klus is, wil je dit natuurlijk niet iedere jaar opnieuw hoeven doen. Gelukkig kan de buxus meerdere jaren in dezelfde pot blijven staan. Belangrijk daarbij is wel dat je de buxus in dit geval regelmatig bemest.
Je hoeft de buxus alleen te verpotten wanneer deze zichtbaar te groot is geworden voor zijn huidige pot. Herhaal in dat geval simpelweg bovenstaand stappenplan.

Moet ik mijn buxus snoeien?

Buxus snoeien
De buxus staat erom bekend dat hij gemakkelijk gesnoeid kan worden. Daarnaast is het ook voor de plant zelf fijn als hij zeker twee keer per jaar een snoeibeurt krijgt.
Snoei de buxus in mei en vervolgens nogmaals rond eind september. Is het tussendoor nodig om te snoeien? Bijvoorbeeld voor de vorm? Dat kan, maar let er wel op dat je niet te ver terug snoeit. De zon kan de plant via de ontstane snoeiwonden verbranden.

Hoeveel water moet ik mijn buxus geven?

Zoals eerder gezegd, kan de buxus niet tegen droogte. Het is dan ook belangrijk dat de buxus voldoende, maar ook weer niet te veel water krijgt.
In de zomermaanden kun je het best dagelijks je buxus van water voorzien. Liever vaker met minder water per keer, dan minder vaak met veel water per keer. In de winter volstaat het af en toe water geven, zolang de grond maar net vochtig blijft.

Kan mijn buxus in de winter buiten blijven staan?

Wanneer de buxus in de vaste grond staat, kan deze prima overwinteren. Na de buxus in pot planten is hij echter kwetsbaarder geworden voor vorst. Dit komt doordat de vrieskou sneller toegang tot de wortels heeft wanneer de buxus in de pot staan, dan wanneer deze in de vaste grond staat.
De buxus in pot kan tijdens zware vorst (wanneer het meer dan twee graden vriest) dan ook het best binnen geplaatst worden. Dit kan bijvoorbeeld in de schuur.
 

De buxus en plantenziekten

Ondanks dat de buxus zo'n gemakkelijke plant is, is hij wel kwetsbaar voor een aantal plantenziekten. We zullen hieronder de meest schadelijke ziekten voor de buxus kort bespreken. Daarbij leggen we uit wat voor een ziekte het is en wat je eraan kunt doen om de buxus weer gezond te krijgen.
Overigens heeft een buxus een stuk minder kans op onderstaande ziekten wanneer hij op een plaats in de (half)schaduw staat.

Ziekte 1: Buxusmot

Rups van buxusmot
Tref je groene rupsen met een zwarte kop aan in jouw buxus? Dan heb je met de rups van de buxusmot te maken. In het begin zijn de rupsen nog klein en is de schade aan de buxus beperkt. Maar des te groter de rupsen, des te sneller zullen ze jouw mooie buxus kaal eten.
Je kunt de rupsen niet verjagen, maar zult ze echt moeten bestrijden. Dit kan zowel met biologische als met chemische middelen. Waar de chemische middelen een langere bescherming bieden, raden wij toch aan bij de biologische bestrijdingsmiddelen te blijven.
Dat is immers wel zo milieuvriendelijk.
De verschillende bestrijdingsmiddelen zijn bij tuincentra verkrijgbaar.

Ziekte 2: Schimmelziekte

Heeft jouw buxus ineens zwarte vlekken? Dan heb je te maken met de schimmelziekte Cylindrocladium buxicola. Deze schimmel heeft grote kale plekken in de buxus tot gevolg. Zonder behandeling zal de gehele plant helaas afsterven.
Gelukkig kun je verschillende bestrijdingsmiddelen krijgen om deze schimmel het hoofd te bieden. De schimmel steekt voornamelijk in warme, vochtige tijden de kop op.

Ziekte 3: Kommaschildluis

De kommaschildluis (Lepidosaphes ulmi) is net als de eerste twee ziekten erg schadelijk voor de buxus. Je herkent de aanwezigheid van deze kleine luizen door grote afgestorven delen van de plant.
De luizen zelf zijn donker van kleur en hebben de vorm van een komma. Ze zitten in eerste instantie vaak in het midden van de plant, maar zullen zich zonder bestrijding over de hele plant verplaatsen.
Ook deze nare beestjes kun je gelukkig met de juiste middelen bestrijden. Laat je altijd adviseren in het tuincentrum en laat zo nodig een foto van de buxus zien. Zo weet je zeker dat je jouw mooie buxus voor het juiste gaat behandelen.
 

Praktijkvoorbeelden

Wij zijn dol op de buxus in een pot, maar het kan zijn dat jij nog niet echt een goed beeld hebt bij de verschillende mogelijkheden. Voordat je begint aan de buxus in pot planten en verzorgen, is het wellicht leuk (én inspirerend) om naar een paar praktijkvoorbeelden te kijken.

1. Als een boompje

Buxus in pot
In dit voorbeeld is goed te zien wat je met de buxus kunt na de buxus in pot planten. Door de buxus te laten groeien, kun je er op den duur een boompje van snoeien.
De ronde kronen van deze buxussen zijn in mooi contrast met de rechthoekige vormen van de potten waar ze in staan. Ook steekt het groen mooi af bij het ruwe ijzer van de potten.
Een erg leuke manier om de buxus in pot toe te voegen aan een strak ingerichte tuin.

2. Op een rijtje

Buxus in pot op een rij
Vaak zie je buxussen in ronde vormen gesnoeid. Het leuke aan deze rij met buxussen in pot vinden wij dat de buxus niet zo strak gesnoeid is. Kijk maar eens naar het verschil met het eerdere voorbeeld hierboven.
Doordat de buxus niet zo strak gesnoeid is, ontstaat er een speels effect. Dit in combinatie met de rauwheid van de bronzen potten staat erg sfeervol. Deze stijl past wat ons betreft prima bij een industrieel interieur.

3. In het midden

Buxus rondom grote pot
Dit plaatje doet ons denken aan de Franse tuinen waar we het eerder over hadden. De grote aardewerken potten passen goed bij het imago van de buxus. Er wordt namelijk vaak gedacht dat de buxus een mediterrane plant is. Om die reden zie je de buxus vaak gecombineerd met andere elementen uit het Middellandse Zeegebied.
De buxus in pot planten is hier vier keer gedaan in eenzelfde pot. Door de vier kleine buxussen rondom de grote pot, ontstaat er een mooi symmetrisch effect. Deze symmetrie loopt over naar de heg verderop.
Prachtig, maar helaas niet erg geschikt voor de wat kleinere tuin.
 

Buxus in pot planten: een fluitje van een cent

Je weet nu hoe je de buxus in pot planten aan moet pakken. Eigenlijk is het vrij simpel en komt het overeen met het planten van de meeste planten in een pot.
Het enige waar je goed rekening mee moet houden, is de standplaats en de voeding. Zo vraagt een buxus wel om extra bemesting, zeker wanneer hij langer in dezelfde pot staat. Daarbij is het belangrijk dat de grond vochtig blijft, maar dat de buxus niet te natte voeten krijgt (vandaar het toevoegen van de hydrokorrels bij stap 4).
Plant en verzorg jij de buxus volgens de methoden die je in dit artikel hebt gelezen, dan kun je nog jaren van jouw buxus in pot genieten!
 
Heb jij al een keer een buxus in een pot gepland?
Deel jouw ervaringen en tips door hieronder een reactie achter te laten.