Ben je uitgekeken op de huidige inrichting van je woonkamer? En wordt het tijd dat je mooie salontafel goed uitkomt? We hebben hieronder 10 verschillende stijlen voor de woonkamer op een rij gezet.

We geven je daarbij handige tips over hoe jij een stijl door kunt voeren in jouw woonkamer en uiteraard voorzien we je van de nodige inspiratie.
Ga jij voor die totale make over?

10 verschillende stijlen voor de woonkamer

Iedereen is anders en ook niet iedereen vindt iedere interieurstijl mooi. Daarnaast kan het lastig zijn om de stijl te vinden die jij en je partner allebei mooi vinden.

Kijk eens naar de 10 verschillende stijlen voor de woonkamer hieronder. Ze bieden een houvast en ze laten je zien welke stijlen er zijn en hoe je deze toe kunt passen binnen jouw interieur.

1. Een scandinavisch interieur

De keuze voor een Scandinavisch interieur neemt de laatste jaren een ware vlucht. Het is dan ook een van de populairste stijlen tussen deze verschillende stijlen voor de woonkamer.

Een Scandinavisch interieur heeft een cleane uitstraling. Je zult hier niet snel sierlijke details in terug zien, maar juist strakke lijnen. Daarbij worden er vaak zachte kleuren gebruikt en voeren natuurlijke materialen de boventoon. Zo geef je jouw interieur een Scandinavisch tintje:

 • Maak gebruik van strakke vormgeving;
 • Blijf bij lichte kleuren (wit of pasteltinten);
 • Kies waar mogelijk voor natuurlijke materialen (vooral hout);
 • Voeg gedurfde patronen en geometrische vormen toe.

Uiteraard hebben we mooie voorbeelden van deze interieurstijl voor je opgezocht.

Voorbeeld 1: Opvallend kleed

Scandinavisch interieur opvallend vloerkleed
(Bron)
Dit is een mooi voorbeeld van een woonkamer die volgens de Scandinavische interieurstijl is ingericht. De strakke lijnen en de vele lichte kleuren zijn kenmerkend. Het vloerkleed is ook geheel in Scandinavische stijl door het strakke, geometrische patroon.

Voorbeeld 2: Groene bloempot

Scandinavisch interieur groene bloempot
(Bron)
Dat er vooral wit en pasteltinten gebruikt worden in een Scandinavisch interieur betekent niet dat felle kleuren uit den boze zijn. Kijk maar eens naar de opvallende groene bloempot in bovenstaand interieur.

Door de rest van het interieur strak en in lichte of natuurtinten te houden, knalt de bloempot er echt uit. Zo'n blikvanger is erg leuk om aan een Scandinavisch interieur toe te voegen.

2. Een landelijk interieur

Waar een Scandinavisch interieur clean is, is een landelijk interieur warm en knus. Een landelijk interieur is als een warme deken en komt gemoedelijk en gezellig over op iedereen die zich erin onderdompelt.

Anders dan je nu misschien verwacht, staat een landelijk interieur niet vol met opvallende meubels. De meubels zijn juist wat sober, maar functioneel. Zo zijn een grote bank en heerlijke fauteuils onmisbaar.

Zo geef je jouw interieur een landelijk tintje:

 • Gebruik veel wit, witgrijs en naturel in je kleurenpalet;
 • Laat materialen als hout, linnen, katoen en gietijzer terugkomen;
 • Durf robuuste meubels en accessoires te gebruiken;
 • Laat elementen van het boerenleven terugkomen.

Ook van deze tweede stijl van de verschillende stijlen voor de woonkamer hebben we mooie voorbeelden gevonden.

Voorbeeld 1: Koeien aan de muur

Landelijk interieur koeien
(Bron)
In dit interieur zie je de landelijke kenmerken goed terugkomen. De tafels zijn van grof hout gemaakt en de lamp op de bijzettafel heeft een robuuste voet. Leuk detail zijn de schilderijen van de koeien. Deze geven de woonkamer nog een extra landelijk tintje.

Voorbeeld 2: Landelijke accessoires

Accessoires landelijk interieur
(Bron)
Hier zie je een aantal accessoires die passen bij een typisch landelijke inrichting. Vaak zie je hier namelijk bordjes, schilderijen of tegeltjes met spreuken en wijsheden terugkomen. De oude gezegden van vroeger zijn vandaag de dag populair voor aan de muur.

Ook zie je een lantaarn en oude kruik die nu als vaas gebruikt wordt. Opvallend is het vele gebruik van hout en de rustige wit- en grijstinten die met elkaar worden gecombineerd.

3. Een industrieel interieur

Verschillende stijlen voor de woonkamer passen bij verschillende mensen. Het komt vrij weinig voor dat iemand iedere stijl in deze lijst prachtig vindt.
De industriële stijl biedt een mooi contrast op het landelijke interieur. Waar landelijk zacht en warm is, is het industriële interieur veel strakker. Je ziet hier veel harde materialen als staal in terugkomen.

Zo geef je jouw interieur een industrieel tintje:

 • Houd in je achterhoofd dat deze stijl is gebaseerd op de fabrieksgebouwen en -interieurs uit de 19e en 20e eeuw;
 • Houd het functioneel (niet te veel tierelantijntjes);
 • Voeg ruwe materialen als beton en metaal toe;
 • Ook het nodige hout mag zeker niet ontbreken.

Ter inspiratie hebben we een tweetal voorbeelden van een industrieel interieur voor je opgezocht.

Voorbeeld 1: Een fiets aan de muur

Industriële woonkamer met fiets

(Bron)

In dit voorbeeld is goed te zien dat de vele kussens en tierelantijntjes van het landelijke interieur verdwenen zijn. De materialen zijn ruw. Je ziet veel metaal en staal in de vorm van een kast en grote fabriekslampen.

Ook de afwerking van de muren is grof met als kers op de taart een stijlvolle fiets aan de muur. Ook dit laatste zie je vaak in industriële interieurs terugkomen.

 Voorbeeld 2: De bakstenen muur

Industrieel interieur woonkamer
(Bron)
Een ander opvallend kenmerk van een industrieel interieur is de bakstenen muur. Mocht je geen bakstenen muur hebben, maar deze wel willen dan kun je altijd kiezen voor een leuk behang met bakstenen erop. Ook een stellingkast met houten planken en een stalen frame is een musthave in een industrieel interieur.

4. Een bohemian interieur

De bovenste drie interieurstijlen zijn op dit moment erg populair. Dit betekent echter niet dat je alleen uit deze drie stijlen kunt kiezen. Zo is er ook de bijzondere bohemian stijl.

Bohemian is afgeleid van het Franse woord bohémien voor een inwoner uit Bohemen. Waar veel zigeuners in Frankrijk zeiden afkomstig te zijn uit Bohemen, werd bohémien een bijnaam voor de zigeuner. Een bohemian interieur- of levensstijl kent dan ook overeenkomsten met die van de zigeuners of vrije reizigers van vroeger.

Zo geef jij jouw interieur een bohemian tintje:

 • Voeg zo veel mogelijk kleur toe;
 • Ook aan printjes kun je nooit genoeg hebben;
 • Gebruik veel stoffen, kleedjes en kussens;
 • Natuurlijke materialen zijn belangrijk net als voldoende groen.

Benieuwd of deze stijl iets voor jou is? Bekijk de voorbeelden hieronder.

Voorbeeld 1: Knallen met oranje

Bohemian interieur
(Bron)
Deze woonstijl uit deze lijst met 10 verschillende stijlen voor de woonkamer, is voor hen die van veel kleur houden. Dit zie je ook terug in bovenstaand voorbeeld. De kunst is wel om eenheid te creëren tussen alle verschillende kleuren en printen.

Hier is dat mooi gedaan door de kleur oranje de boventoon te laten voeren.

Voorbeeld 2: Oosters tintje

Bohemian interieur oosters tintje
(Bron)
Ook dit is een voorbeeld van een woonkamer waar ze voor een bohemian interieur gekozen hebben. Veel verschillende kussens en kleedjes in de meest uiteenlopende kleuren en patronen. Mooi om te zien is de aandacht voor planten in dit interieur. Ook in de keuken zie je de planten terugkomen.

5. Een minimalistisch interieur

Van veel kleur en meer dan genoeg accessoires naar het tegenovergestelde: een minimalistische interieur. Eigenlijk zegt het woord minimalisme al genoeg.

Bij deze interieurstijl is de inrichting strak, eenvoudig en vooral functioneel. Onnodige accessoires en decoratie worden maar in kleine mate toegevoegd. Vaak zijn de elementen die in een minimalistisch interieur staan van goede kwaliteit en heeft men een voorliefde voor echte designstukken.
Zo geef jij jouw interieur een minimalistisch tintje:

Uiteraard voorzien we je ook bij deze stijl van inspiratie.

Voorbeeld 1: Stippen

Minimalistisch interieur kleed met stippen
(Bron)
Voor sommigen is de minimalistische inrichting wat kil. Bovenstaande inrichting laat zien dat je ook met het minimale een fijne sfeer neer kunt zetten. Er is veel licht en door de lichte tinten heeft de woonkamer een kalme uitstraling. Hier kun je toch heerlijk relaxen?

Het kleed, de plaid, de kussens en de open haard zorgen voor wat extra warmte.

Voorbeeld 2: Wit, grijs en zwart

Wit grijs zwart minimalistisch interieur
(Bron)
In een minimalistisch interieur kom je weinig kleur tegen. De een vindt dit prachtig en de ander ziet toch liever wat meer rood, blauw, geel et cetera. Ook hier zie je een mooi voorbeeld van een minimalistisch interieur.

Het leuke is dat je hier ook de strakke lijnen en het zwarte staal terug ziet komen dat je in veel industriële interieurs tegenkomt.

6. Een klassiek interieur

Houd je van luxe en elegantie? Droom je weg bij de inrichting van kastelen en is barok helemaal jouw ding? Dan is een klassiek interieur precies wat je zoekt.

Antieke meubels, symmetrie, ornamenten en donkere houtsoorten passen binnen deze stijl. Een klassiek interieur heeft een rijke uitstraling. Qua meubels ga je vooral voor groot en comfortabel.
Zo geef jij jouw interieur een klassiek tintje:

 • Kies grote meubels die luxe en comfort uitstralen;
 • Opvallen mag! Grote kroonluchters zijn de perfecte verlichting;
 • Materialen als marmer, keramiek en donker hout passen hier goed bij;
 • Qua vormen ga je het liefst voor sierlijk en organisch.

Laten we even wegdromen bij de twee voorbeelden van een klassiek interieur hieronder.

Voorbeeld 1: Grote open haard

Klassiek interieur licht
(Bron)
Deze interieur stijl onderscheidt zich van de negen andere verschillende stijlen voor de woonkamer, door de luxe die hij uitstraalt. Een woonkamer die is ingericht in de klassieke stijl, doet denken aan huizen van de Franse adel.

Prachtige ornamenten op het plafond mogen hierbij eigenlijk niet ontbreken. Gelukkig kun je deze gemakkelijk toevoegen als je ze niet hebt!

Voorbeeld 2: De kroonluchter

Klassieke inrichting kroonluchter
(Bron)
In dit interieur zien we de zo passende kroonluchter terug. Zoals je ziet kan een klassiek interieur ook donkere kleuren als basis hebben. Mooie lampen (veelal met een stoffen kap) en kaarsen geven je woonkamer al snel en knusse uitstraling.

7. Een oriëntaals interieur

Een oriëntaals interieur laat zich inspireren door de vormgeving en gebruiken uit Aziatische landen. Deze nummer 7 van de verschillende stijlen voor de woonkamer haalt het Verre Oosten naar ons koude kikkerland.

Warme kleuren en natuurlijke materialen zie je zeker terug in een oriëntaals interieur. Ook mozaïek, handgeweven kleden en lantaarns zijn terugkerende elementen.
Zo geef jij jouw interieur een oriëntaals tintje:

 • Een houten vloer hoort bij de warme uitstraling van een oriëntaals interieur;
 • Houd de kleur van de muren neutraal, de kunst moet er vanaf spatten;
 • Kies meubels die een oriëntale uitstraling hebben;
 • Kleuren en patronen mogen.

We laten je twee voorbeelden zien ter verduidelijking.

Voorbeeld 1: Bijzondere lampen

Oriëntaals interieur lampen
(Bron)
Deze woonkamer ademt de oriëntale stijl. De grote lampen laten door hun typisch Oosterse vormgeving direct zien welke stijl hier de boventoon voert. Ook het scherm en het vele metalen nemen je direct mee naar het Oosten.

Voorbeeld 2: Kleur!

Oriëntaals interieur opvallende kleuren
(Bron)
Het eerste voorbeeld laat vooral een klassiek oriëntaals interieur zien. Dit tweede voorbeeld is een wat moderner interieur, maar het heeft alsnog de duidelijke kenmerken van een oriëntaalse inrichting.

Kijk bijvoorbeeld naar de vorm van het houten bijzettafeltje, de kandelaar en de lamp. Ook de prachtige kleuren komen in het bijzondere, duidelijk Oosterse, schilderij terug en ook de kussens passen hier precies bij.

8. Een romantisch interieur

Eigenlijk is dit interieur een mix tussen twee verschillende stijlen voor de woonkamer, namelijke de landelijke en de klassieke stijl. Deze twee gecombineerd zorgen voor een nostalgische en dromerige stijl. Deze stijl is kenmerkend voor een romantisch interieur.

Zo zijn ook in een romantisch interieur de kleuren licht en naturel, net als bij de landelijke stijl. Van de klassieke stijl heeft een romantisch interieur de sierlijke vormen en grote meubels overgenomen.

Zo geef jij jouw interieur een romantisch tintje:

 • Houd de basis licht en combineer dit met aardetinten;
 • Voeg zachte materialen en stoffen toe en combineer deze met hout;
 • Voor de nostalgie kun je geheel losgaan met de accessoires, denk bijvoorbeeld aan fotolijstjes van het gezin;
 • Tot slot zijn planten en bloemen onmisbaar.

Een tweetal mooie voorbeelden van een romantisch interieur zie je hieronder.

Voorbeeld 1: Roze bank

Romantisch interieur roze bank
(Bron)
Dit is een mooi voorbeeld van een romantisch interieur. Ondanks de donkere vloer is de stijl goed zichtbaar. Kijk maar eens naar de sierlijke fauteuil aan de linkerkant. Dit is een goed voorbeeld van een klassiek interieur. Het warme kleed en de kussens doen weer denken aan een landelijk interieur.

Voorbeeld 2: Kaarsen

Romantisch interieur kaarsen
(Bron)
Ook hier kun je duidelijk de romantische stijl terug zien. Ook de landelijke invloeden zoals het hout en de lichte kleuren zijn zichtbaar. De grote meubels en de kandelaars doen daarentegen weer sterk denken aan een klassieke inrichting.

Als je tussen die eerste twee stijlen twijfelde, dan is de romantische stijl dé stijl voor jouw woonkamer.

9. Een vintage interieur

Bij een vintage interieur draait het om de meubelen. Nu heb je natuurlijk altijd meubelen in de woonkamer staan, maar de nadruk komt hier bij een vintage interieur echt op te liggen.
Vintage wordt overigens vaak verward met retro, maar ze zijn zeker niet dezelfde stijl. Vintage is oud en retro lijkt oud. Bij vintage draait het om authenticiteit en het liefst zie je dat bepaalde stukken al eerder gebruikt zijn.
Zo geef jij jouw interieur een vintage tintje:

 • Ga op zoek naar authentieke spullen die minimaal dertig jaar oud zijn;
 • Combineer deze spullen met je huidige stijl (die kan elk van bovenstaande stijlen zijn);
 • Koop niet alles vintage, maar houd ook wat onderdelen nieuw;
 • De kleuren blijven bij wit en bruintinten.

Een tweetal voorbeelden van vintage in een interieur zie je hieronder.

Voorbeeld 1: Versleten bank

Vintage interieur met oude bank
(Bron)
Kenmerkend van een vintage interieur zijn dus de daadwerkelijk oude items die je erin terugvindt. In dit interieur is het de mooie leren bank die echt vintage is. Je kunt de slijtage plekken goed zien. Voor sommigen is dit misschien zonde, maar in een vintage inrichting past dit perfect!

Voorbeeld 2: Oud dressoir

Oud dressoir


Een meubelstuk dat je in de verschillende stijlen voor de woonkamer altijd terug ziet komen is het dressoir. Bij een vintage inrichting is het leuk om voor een opvallend exemplaar te kiezen. Hier zijn bijvoorbeeld oude vitrinekasten uit winkels populair. De geschiedenis achter deze stukken zorgt al snel voor een goed verhaal tijdens een verjaardag.

10. Een retro interieur

We zijn aangekomen bij de laatste stijl van deze verschillende stijlen voor de woonkamer. Een retro interieur wordt, zoals gezegd, vaak verward met een vintage interieur. Naast het gegeven dat een retro interieur vaak uit nieuwe stukken bestaat, richt deze inrichting zich vooral op de jaren 60 en 70.

Dit is goed terug te zien in het gebruik van kleuren en patronen die typerend zijn voor deze tijd. Ook de ronde vormen van de poten van banken, tafels en kasten doen sterk denken aan deze periode.

Zo geef jij jouw interieur een retro tintje:

 • Meubels met ronde hoeken zorgen al snel voor het retro-gevoel;
 • Schroom niet om je wand van een opvallende print te voorzien;
 • Echte retrokleuren zijn oranje, geel en bruin;
 • Ook het gebruik van plastic in het interieur past bij de retrostijl.

We zijn voor je op zoek gegaan en hebben twee mooie voorbeelden van een retro interieur gevonden.

Voorbeeld 1: Oranje is niet lelijk

Retro interieur oranje

(Bron)

Meer retro dan in dit interieur kan bijna niet. Niet alleen de kleuren, rood, oranje en bruin, zijn typisch retro, maar ook de vormen en materialen. Het behang is overigens ook een typisch retro-patroon. Mocht je nog twijfelen, met die behang weet iedereen zeker welke stijl jouw voorkeur heeft.

Voorbeeld 2: Scandinavisch meets retro

Retro interieur Scandinavisch

(Bron)

Ook dit is een mooi voorbeeld van een retro interieur. Hier kun je goed de ronde hoeken van de meubelstukken zien. Wat opvalt is dat deze retrostijl vergelijkbaar is met de Scandinavische stijl. Vooral de stoelen lijken hier wat van weg te hebben.

Deze overeenkomst is niet toevallig. In de jaren 60 en 70 was Scandinavisch design namelijk erg populair.

Zoals je hebt gezien zijn de mogelijkheden voor de nieuwe inrichting van jouw woonkamer eindeloos. Allerlei verschillende stijlen voor de woonkamer zijn mogelijk en er zit vast een stijl bij die goed bij jou past.

Veel van de artikelen in de foto's en tips zijn te vinden bij bijvoorbeeld:

Vergeet niet dat je de verschillende stijlen natuurlijk ook met elkaar kunt combineren! Houd het voor de eenheid wel op twee tot maximaal drie stijlen door elkaar.

Welk van de bovenstaande verschillende stijlen voor de woonkamer vind jij het mooist?
Laat het ons weten door een reactie achter te laten!