Een paar jaar geleden waren we ze helemaal beu: de kamerplanten. De sansevieria's en de varens gingen de deur uit. Toch hebben we ze inmiddels weer in ons hart gesloten, en dat is maar goed ook. Want naast het feit dat kamerplanten gezelligheid en sfeer in huis brengen, zorgen ze natuurlijk ook voor zuurstof. Daarnaast zuiveren sommige kamerplanten de lucht in huis.

Een paar mooie kamerplanten kunnen je interieur helemaal opfleuren. Nu wil je waarschijnlijk niet dezelfde suffe plant in huis die je oma 20 jaar geleden ook al binnen had staan. Daarom hebben we een lijstje gemaakt met 13 moderne kamerplanten waarmee jij sfeer in huis kunt brengen! Op zoek naar een overzicht met Hangplanten voor binnen? Die vind je in dit artikel: hangplanten voor binnen.

Moderne kamerplanten

De tijd van een kamerplant op een schoteltje voor het raam hebben we inmiddels achter ons gelaten. Kamerplanten mogen gezien worden, hoe groter hoe liever. Ook de pot waarin je de plant zet is belangrijk: een mooie pot kan de plant namelijk nog beter tot zijn recht laten komen. Met één of meerdere moderne kamerplanten in huis kun je je huis helemaal tot leven laten komen!

1. Pannenkoekenplant

Pannenkoekenplant

(Bron) Leuke moderne plant, goedkoop te verkrijgen (+/- 6 euro) en makkelijk door te kweken

Helemaal hip is de Pilea Peperomioides, of de pannenkoekenplant. Hij wordt zo genoemd vanwege zijn platte, ronde bladeren die je doen denken aan pannenkoeken. Deze plant heeft veel bladeren en die groeien alle kanten op.

De pannenkoekenplant is niet moeilijk om te verzorgen. Zoals de meeste moderne kamerplanten staat ook de pannenkoekenplant graag in het licht, maar liever niet in de volle zon. In de zomer heeft deze plant twee keer per week water nodig, in de winter is één keer per week meestal voldoende. Ook leuk als hangplant!

2. Gatenplant

Gatenplant

(Bron) Bemind vanwege zijn grote bladeren, extra sfeer in huis en dat al vanaf +/- 20 euro

De gatenplant of Monstera dankt zijn naam aan zijn grote bladeren met gaten er in. Als de plant jong is zijn de bladeren nog dicht, maar naarmate hij groeit komen hier steeds meer gaten in. Oorspronkelijk komt deze plant uit het oerwoud in Midden- en Zuid-Amerika. Daar wordt de plant meters hoog en kunnen de bladeren tot wel een meter doorsnee hebben! Deze plant is dus een echte blikvanger in huis, en helpt daarnaast ook nog eens mee om de lucht te zuiveren. Win-win dus!

De gatenplant staat, in tegenstelling tot de meeste moderne kamerplanten, graag op een wat donkerder plekje. Het is verstandig om de bladeren af en toe nat te spuiten, vooral wanneer de verwarming in huis vaak aan staat. De grond van de gatenplant moet altijd vochtig blijven, maar niet te nat. Deze plant is namelijk erg gevoelig voor te veel water. Probeer daarom om niet te veel water per gietbeurt te geven. Pas op met kinderen en huisdieren, de stengels en bladeren van de gatenplant zijn namelijk giftig. In dit artikel lees je 5 weetjes over de gatenplant.

3. Avocado plant

Avocado plant

(Bron) De avocado plant is moeilijk online te bestellen maar we vonden hem hier voor zo'n 20 euro.

De avocado plant is een leuke kamerplant. En extra fijn is natuurlijk dat er avocado's aan groeien, die je op kunt eten! Een avocado plant kun je natuurlijk gewoon in de winkel kopen, maar je kunt deze ook gemakkelijk zelf kweken!

Het kweken van de avocado plant doe je met de pit van een avocado. Maak deze pit goed schoon, zodat al het vruchtvlees er af is. Steek nu vier satéprikkers of tandenstokers in de pit, zodat je de pit boven op een glas kan leggen. Vul dit glas met water, tot zover dat de pit met ongeveer 2 centimeter van de onderkant onder water komt te staan. Nu hoef je eigenlijk alleen maar af te wachten, en om de dag het water te vervangen. Als de pit ontkiemd is en de plant ongeveer 15 centimeter groot is, mag je hem overplanten in een pot. En klaar is je eigen avocado plant! Hoe leuk is het om je eigen gekweekte kamerplant in huis te hebben?!

4. Cactus

Cactussen

(Bron) Kleine cactussen, leuke eyecatchers en al vanaf 3 euro per stuk in huis

Met een cactus haal je je eigen stukje woestijn in huis. Cactussen zijn er in allerlei verschillende vormen en maten. Deze moderne kamerplanten zien er erg gezellig uit en zijn ook nog eens makkelijk te verzorgen. De stekels van een cactus functioneren als zijn eigen ecosysteem. In de natuur beschermen deze de cactus namelijk tegen dieren die hem willen opeten, de felle zon en de nachtelijke kou. Daarnaast zorgen de stekels ook voor de afvoer van neerslag.

Een cactus kun je het beste in het licht zetten. Hij kan zelfs tegen de volle zon. Deze plant heeft niet veel water nodig. Eén keer per maand water geven kan soms al genoeg zijn! Ook leuk; een hele collectie mini-cactussen.

5. Olifantsoor

Olifantsoor

(Bron) | De must have uit de lijst, de Olifantsoor! Need we say more? Bestellen kan hier!

Je kunt wel raden waar de olifantsoor zijn naam aan te danken heeft: zijn enorme hartvormige bladeren. Zijn bladeren kunnen een doorsnee tot wel 90 centimeter hebben! De Latijnse naam voor deze plant is Alocasia Zebrina. De olifantsoor is een prachtige kamerplant. Met zijn grote bladeren brengt deze plant veel sfeer in huis! Wil je de olifantsoor in huis zetten? Zet hem dan in het licht, maar niet in direct zonlicht. Deze plant heeft vrij veel water nodig. De grond moet constant wat vochtig aanvoelen.

6. Euphorbia

Euphorbia

(Bron) Prachtige grote vetplant die op een cactus lijkt, wij zijn enthousiast, al voor +/- 25 euro bij jou thuis

De Euphorbia, of Afrikaanse melkboom, lijkt sprekend op een cactus, maar is dat toch echt niet. Het is namelijk een vetplant. Toch lijkt deze plant ook qua verzorging wel op de cactus. De Euphorbia houdt namelijk ook van zonlicht en heeft ook zeer weinig water nodig.

Het is het beste om deze plant in een pot te zetten met een gat, zodat het teveel aan water kan weglopen. De Euphorbia kan zonder problemen een flinke tijd zonder water. Het is dan meestal ook beter om hem te weinig water te geven dan te veel.

Het sap van deze plant zorgt voor een pijnlijke irritatie op de huid. Wanneer het in je ogen terechtkomt is het zelfs gevaarlijk. Pas dus op met deze plant wanneer je kinderen of huisdieren hebt!

7. Vioolbladplant

Vioolbladplant

(Bron) | Ook wel de Fycus Lyrata, doet het heel goed in een licht interieur, bekijk hier meer.

De vioolbladplant wordt ook wel tabaksplant genoemd, hoewel deze plant niets met tabak te maken heeft. De vioolbladplant is een grote plant die een echte eyecatcher zal zijn in huis. De Latijnse naam van de vioolbladplant is Ficus Lyrata. En je raadt het waarschijnlijk al: de plant wordt vioolbladplant genoemd vanwege zijn langwerpige bladeren, die qua vorm lijken op een viool.

Je kunt de vioolbladplant het best in het licht zetten, maar ook op een wat donkerder plekje zal de plant overleven. Deze plant heeft wel aardig wat water nodig en staat het liefst in een vochtige grond.

8. Lepelplant

Lepelplant

(Bron) | De Lepelplant is een van onze favorieten die vaak terugkomt, je hebt hem al in huis voor 5 euro per stuk.

De lepelplant heeft mooie groene bladeren met daar bovenop witte schutbladeren, die vaak voor bloemen worden aangezien. De lepelplant is een bloeiende kamerplant en heeft wel bloemen, maar dit zijn piepkleine bloempjes die in de schutbladeren groeien.

Naast het feit dat de lepelplant erg mooi staat in huis, heeft deze plant ook een functie: hij zuivert namelijk de lucht. Je kunt de lepelplant het beste op een halfschaduw plek zetten. De plant heeft ongeveer twee keer per week water nodig. Als hij te weinig water krijgt, merk je dat gelijk aan de bladeren die gaan hangen. Geef hem dan wat water en de bladeren staan er al snel weer mooi bij!

9. Medinilla magnifica

Medinilla magnifica

(Bron) Kleurrijk en schattig; een prachtige toevoeging aan je interieur – bekijk hem hier

De Medinilla magnifica is dankzij zijn prachtige bloemen een echte blikvanger in huis. De bloemen van deze plant zijn roze. De kleur roze kan variëren van lichtroze tot felroze. De bloemen van de Medinilla magnifica hangen naar beneden. De plant komt daarom het beste tot zijn recht als je hem in een hele grote pot of op een wat hogere standplaats zet.

Daarnaast staat deze plant graag in het licht, en heeft hij maar één keer per week water nodig. Een mooie plant en ook nog eens vrij makkelijk te verzorgen dus!

10. Koffieplant

Koffieplant

(Bron) Een beetje hip interieur kan niet zonder deze koffieplant: en… 4 kleintjes heb je al voor 20 euro!

De koffieplant, Coffea Arabicais een bijzondere plant. Niet alleen vanwege zijn mooie uiterlijk, maar natuurlijk ook vanwege het feit dat er koffiebonen aan deze plant groeien! Aan de koffieplant groeien steenvruchten, die wanneer ze rijp zijn fel rood tot paars kleuren. Elk van deze steenvruchten bevat ongeveer twee zaadjes. Dit zijn de koffiebonen.

Deze plant staat graag in het licht, maar liever niet in de volle zon. De plant heeft wel zo'n drie tot vier keer per week water nodig.

11. Anthurium

Flamingoplant

(Bron) | De Flamingo plant, geweldige toevoeging in een licht interieur; bekijken doe je hier.

De Anthurium wordt ook vaak flamingoplant genoemd. De kleine, langwerpige bloemen die aan de plant zitten lijken in combinatie met hun schutbladeren wel een beetje op een flamingo.
Met zijn exotische uiterlijk is deze plant een aanwinst in elk interieur! De bloemen en schutbladeren van de flamingoplant zijn er in de kleuren roze, rood en wit.

Je kunt de flamingoplant het beste in het licht zetten. In het donker groeien er namelijk minder bloemen aan deze plant. Het zijn juist de fleurige bloemen die deze plant zo mooi maken, dus dat zou zonde zijn. Het is voldoende om de plant één tot twee keer per week water te geven.

12. Kwartjesplant

Aspidistra

(Bron) Dit is én een eyecatcher en een hele sterke kamerplant (+/- 18 euro)

De Aspidistra wordt in Nederland vaak kwartjesplant genoemd. Ook kloosterplant en slagersplant zijn bijnamen voor deze plant. De bladeren van deze plant groeien dicht op elkaar en dat geeft de plant een mooie, volle uitstraling. De kwartjesplant is vrij gemakkelijk te verzorgen. Hij heeft wel wat zonlicht nodig, maar ook op een donkerdere plaats groeit hij goed. Deze plant heeft weinig water nodig en kan ook prima een tijdje zonder water overleven. Als de kwartjesplant teveel water krijgt, zie je dat aan de bladeren die verkleuren.

13. Paradijsvogelplant

Paradijsvogelplant

(Bron) Een wat uniekere plant in huis? Dan is de Paradijsvogelplant wellicht wat voor jou!

Met de paradijsvogelplant in huis kun je jezelf echt in een tropisch paradijs wanen binnenshuis! Deze plant is erg groot en heeft prachtige oranje en violet gekleurde bloemen. De Latijnse naam voor de paradijsvogelplant is Strelitzia reginae. Zijn Nederlandse naam heeft hij gekregen vanwege zijn felgekleurde bloemen die op paradijsvogels lijken.

De paradijsvogelplant heeft veel licht nodig en kan zelfs tegen direct zonlicht. De plant heeft maar één keer per week water nodig, maar in de zomer mag de hoeveelheid water groter zijn dan in de winter.

We hopen dat je na het lezen van dit artikel overtuigd bent dat kamerplanten niet saai of suf hoeven te zijn, maar een echte toevoeging zijn aan je interieur! Moderne kamerplanten kunnen je huis helemaal opvrolijken. Daarnaast zorgen de planten voor zuurstof en sommige planten zuiveren zelfs de lucht. Er is dus geen excuus meer om geen plant in huis te zetten!

Wat zijn jouw favoriete moderne kamerplanten?

Laat het ons weten in een reactie!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]