Bij een mooi huis hoort een mooie tuin. Hoe je je tuin wilt ontwerpen is natuurlijk helemaal aan jou, en is vaak sterk afhankelijk van je eigen voorkeuren. Je kunt dit in een Japanse stijl doen, een Franse stijl of een natuurlijke stijl doen. Maar wat is een natuurlijke tuin nou eigenlijk precies? En hoe gaat een natuurlijke tuin aanleggen precies in z'n werk? In dit artikel gaan we je precies uitleggen weer je rekening mee moet houden, zodat jij geïnspireerd wordt om je eigen natuurlijke tuin aan te leggen.

Is een tuin niet altijd natuurlijk?

Natuurlijke-tuin-1
Op zich worden er altijd wel natuurlijke materialen gebruikt in een tuin, waardoor je een tuin in principe dus altijd een natuurlijke tuin kunt noemen. Maar toch zitten er verschillen tussen échte natuurlijke tuinen en andere tuinen. Zo kenmerken veel tuinen zich bijvoorbeeld door een groot gazon en een stenen terras met daar omheen verschillende borders met prachtig gekleurde bloemen. Deze bloemen zijn vaak ook nog gerangschikt op kleur en grootte, zodat alles mooi zichtbaar is.
Bij een natuurlijke tuin gaat het echter iets anders in zijn werk. Je zou kunnen zeggen dat het bij een natuurlijke tuin niet de bedoeling is dat je tuin er aangelegd uitziet. Planten en dieren staan in een natuurlijke tuin centraal. Wij gaan je alles vertellen over van de plantenkeuze, keuzes rondom het aantrekken van dieren en insecten, de keuze van je erfafscheiding, de mogelijkheden van bestrating en tot slot de decoratieve keuzes die je kunt maken. Daarnaast zullen we verschillende voorbeelden geven ter inspiratie.

Planten en bloemen

Natuurlijke-tuin
In een natuurlijke tuin zijn planten ontzettend belangrijk. Het is daarom ook geen overbodige luxe om hier veel aandacht aan te besteden als je bezig bent met het ontwerpen van je natuurlijke tuin. We hebben verschillende planten voor je op een rijtje gezet.

Longkruid

Longkruid
We vallen meteen met de deur in huis met deze prachtige plant! Longkruid past perfect in een natuurlijke tuin, niet dankzij de kleine blauwe bloemetjes, maar door het bijzondere, gestippelde blad. Bij een natuurlijke tuin is de kleur van de bloemen namelijk niet het belangrijkste aspect. Waar het wel om draait is welke vorm de bloem en de eventuele vruchten hebben en hoe het blad eruit ziet. Daarna wordt er pas naar de kleur van de plant en bloem gekeken.
Het is daarnaast ook de bedoeling dat je natuurlijke tuin er het hele jaar door mooi uitziet. Alleen planten en bloemen planten die in de winter hun blad verliezen gaat hier dus mooi niet op. Kijk daarom eens goed naar planten die in de zomer bloeien, maar in de winter hun mooie groene blad behouden en naar planten die er ook prachtig uitzien als ze niet meer in bloei staan.

Vergeet-me-nietjes en tulpen

Veld-met-vergeet-me-nietjes
Vergeet-me-nietjes en tulpen zijn bloemensoorten die goed in een natuurlijke tuin in Nederland passen. Een natuurlijke tuin bestaat namelijk voor een groot deel uit inheemse planten die in hun natuurlijke omgeving leven en niet te veel zijn opgekweekt. Ga je een natuurlijke tuin aanleggen in Nederland? Dan moet je ook kiezen voor planten en bloemen die hier hun oorsprong vinden en goed in het Nederlandse klimaat kunnen leven. Rozen zijn dus naast vergeet-me-nietjes en tulpen een prima keuze, zolang ze maar niet speciaal gekweekt zijn om de kleur van de bloemen te manipuleren. Rode rozen zouden perfect passen.
Je kunt echter wel kiezen voor uitheemse planten, zolang de landen waarin deze voornamelijk voorkomen maar ongeveer dezelfde weers- en grondomstandigheden hebben als hier in Nederland. Dit wil helaas dus wel zeggen dat je niet kunt kiezen voor mooie palmbomen of andere exotische planten.

Boterbloemen

Veld-met-boterbloemen
De volgende bloem die perfect past in een natuurlijke tuin is de boterbloem. De reden hiervoor is dat deze zich makkelijk verspreidt en lekker woekert. Hierdoor raken ze snel door de hele tuin verspreid en duiken ze overal op. Je zult je tuin hierdoor wel goed bij moeten houden. Je wil namelijk niet dat de boterbloem of andere dominante planten je hele tuin overnemen en de wat verlegen planten geen ruimte geven. Maar zeg nou zelf, dat maakt een natuurlijke tuin toch juist zo leuk? Lekker werken in je eigen stukje natuur!
Als je niet zulke groene vingers hebt, kun je altijd nog kiezen voor onderhoudsvriendelijke planten die Nederland ook als hun natuurlijke habitat beschouwen.

Ajuga reptans

Ajuga-reptans
De laatste plant die we gaan benoemen is de Ajuga reptans. Deze plant zorgt in de zomer voor prachtige, blauwe kleuren en behoudt in de winter zijn groene blad. Een extra voordeel aan deze plant is dat ze de bodem goed bedekken en er dus niet veel kans is dat je last krijgt van onkruid of ongewenste insecten. En dat is precies wat je wilt in je natuurlijke tuin!
Let er bij het aanleggen van de natuurlijke tuin wel op dat je bepaalde planten niet teveel de overhand laat nemen. We hebben dit al eerder gezegd en willen het nogmaals benadrukken. Plant de planten zo dat ze allemaal voldoende zon krijgen en zich kunnen ontwikkelen tot mooie planten die het waard zijn om in jouw natuurlijke tuin te bloeien.

Dieren en insecten

Bij-op-lavendel
Naast flora hoort fauna ook echt thuis in een natuurlijke tuin. Natuurlijk kan je dit gemakkelijk verwezenlijken door je huisdieren in je tuin rond te laten lopen, maar ook als je geen huisdieren hebt, krijg je dit eenvoudig voor elkaar. Vaak is het planten van bepaalde bomen, struiken en bloemen al een goede stap om vogels, vlinders en insecten aan te trekken. Daarnaast draagt diervriendelijke decoratie natuurlijk ook een steentje bij. We bespreken een aantal voorbeelden die je kunnen helpen om dieren naar je tuin te lokken.

Vogels en de berkenboom

Berkenboom-met-vogel
Vogels in de tuin wil natuurlijk iedereen en met berkenbomen is de kans op vogels in je tuin erg groot. De berk voldoet namelijk aan verschillende eisen die vogels stellen aan hun leefomgeving. Zo houden ze van bomen met takken die erg dicht op elkaar groeien en van bomen die een ruwe schors hebben. Als je vervolgens nog een vogelhuisje of zelfgemaakt vogelvoer in de boom hangt kunnen de vogels hun geluk niet op.

Vlinders en de vlinderstruik

Vlinder-op-vlinderstruik
De naam van de plant uit dit voorbeeld verraadt al welke dieren het aantrekt: vlinders. Vlinders zijn ontzettend nuttig in je natuurlijke tuin, omdat ze helpen bij het bestuiven van planten en bloemen en daarmee dus voor een natuurlijke voortplanting van bloemen en planten zorgen. En laten we eerlijk wezen, daarnaast zorgen vlinders vaak ook voor prachtige plaatjes die je zeker in je natuurlijke tuin wilt zien.
Wil je nog meer vlinders naar je natuurlijke tuin lokken? Lees dan snel in dit artikel welke bloemen je dan het beste kunt planten.

Insecten en het insectenhotel

Insecten-hotel-tussen-planten
Bijen zijn ontzettend belangrijk voor de mens en de natuur. Om deze reden wil je ze natuurlijk ook graag aantrekken in je natuurlijke tuin, maar er zijn meer nuttige insecten die welkom zijn in de natuurlijke tuin. Dit kun je onder andere doen met een insectenhotel. De naam geeft ook hier eigenlijk al weg wat het principe achter het hotel is. Er worden kleine kamers ingericht voor verschillende insecten, zodat ze zich helemaal op hun gemak zullen voelen in jouw natuurlijke tuin.
Naast een insectenhotel kun je ook een hotel speciaal voor bijen maken. Lees hier hoe je dat kunt doen.

Een natuurlijke afscheiding

Groene-erfafscheiding
Bij een natuurlijke tuin aanleggen moet je ook nadenken over de erfafscheiding. Om je erfafscheiding mooi op te laten gaan in de rest van de tuin kun je kiezen voor een groene erfafscheiding, of voor een erfafscheiding die gemaakt is van natuurlijke materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stenen muur of een erfafscheiding die gemaakt is van gevlochten takken.
Stenen stapelen
Stenen-muur-als-erfafscheiding
Een supermooie erfafscheiding krijg je door stenen los op te stapelen. Cement is hierbij niet nodig. Natuurlijk is het wel even een puzzel om te bepalen hoe je de stenen het beste op kunt stapelen, zodat ze goed blijven liggen.
Dat de planten langs de muur omhoog kruipen is helemaal geen probleem. Laat de natuur z'n gang maar gaan.

Hout vlechten

Afscheiding-van-gevlochten-takken
Naast een erfafscheiding kun je ook kiezen voor een afscheiding van de border met de rest van de tuin. Dit kun je bijvoorbeeld doen door takken als het ware om houten paaltjes heen te vlechten, zoals in het voorbeeld te zien is. Het geheel heeft een natuurlijke uitstraling en past dus helemaal in een natuurlijke tuin.

Bestrating

Natuurlijk wil je ook wat bestrating in je tuin, zodat je er rustig rond kunt lopen en kunt genieten van alle mooie planten, bloemen en insecten. Maar wat voor bestrating past nou eigenlijk in een natuurlijke tuin?
Natuurlijke-trap-in-tuinpad
Er zijn een aantal richtlijnen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van bestrating. Kies bijvoorbeeld voor rustige tegels en bestraat niet meer dan een derde van je tuin. In het volgende voorbeeld zie je dat daarvoor is gekozen. De stenen hebben een natuurlijke look en overheersen het geheel niet. Daarnaast is er nog voldoende ruimte in de tuin vrij voor de planten. Dit zorgt ervoor dat het water dat in je tuin terecht komt door een flinke regenbui gemakkelijk weg kan lopen en weer de grond in kan zakken. Zo blijf jij niet met allemaal van die vervelende plassen water zitten en zo hebben de planten voldoende ruimte om zich te verspreiden. Wel zo handig!

Decoratie

Tuin-met-vijver-met-planten
Naast planten, bomen, een erfafscheiding en bestrating zijn er ook decoratieve elementen nodig in een natuurlijke tuin. Het is echter wel de bedoeling dat je deze ook zo veel mogelijk op laat gaan in de natuurlijke uitstraling van de tuin.

Vuur

Vuurplaats-op-open-plek
Een vuurplaats past helemaal in een natuurlijke tuin. Nu moeten we eerlijk bekennen dat het voorbeeld dat we gekozen hebben waarschijnlijk niet in een tuin ligt, maar het gevoel dat je hierbij krijgt is toch precies wat je in je eigen natuurlijke tuin wil creëren?
Stel je voor, je loopt over je tuinpad langs alle prachtige planten en bloemen om vervolgens uit te komen op een open plekje achter in je tuin, waar een bankje en een vuurplaats staan. Hier kun je even heerlijk zitten en genieten van al het moois om je heen, om er in de avonduren terug te komen en nog even bij een warm kampvuur de laatste uren van de dag te spenderen met vrienden en familie.

Water

Vijver-omringd-door-planten
Ook water hoort in een natuurlijke tuin thuis. Hier zit namelijk ontzettend veel leven in. Niet alleen vissen, maar ook waterplanten horen er bij en insecten zoals libellen komen hier op af.
Het is voor het leven in de vijver wel belangrijk dat je de vijver af en toe schoonmaakt. Hoe je dat precies aanpakt lees je hier.

Een korte samenvatting

Veld-met-rozen
Het is nogal wat, een natuurlijke tuin aanleggen. Er komt een hoop bij kijken en we hebben je in dit artikel dan ook ontzettend veel informatie en voorbeelden gegeven. Om het overzicht te behouden hebben we alles nog even kort op een rijtje gezet.

  • De vorm van de bloemen, eventuele vruchten en bladeren zijn belangrijker dan de kleur.
  • Kies voor inheemse planten en uitheemse planten die in dezelfde weers- en bodemomstandigheden leven.
  • Planten mogen woekeren.
  • Bedek de bodem met bodembedekkende planten.
  • Probeer vogels, vlinders en insecten naar je tuin te lokken met bomen, planten of diervriendelijke decoraties.
  • Kies voor een (erf)afscheiding die bestaat uit natuurlijk materiaal en opgaat in het geheel.
  • Hou de bestrating rustig en beperk de bestrating tot een derde van de gehele tuin.
  • Vuur en water horen ook in een natuurlijke tuin thuis.

Een natuurlijke tuin aanleggen is niet zomaar gepiept, maar als je eenmaal hebt gekozen welke planten, bomen, afscheidingen, bestrating en decoratie je in je tuin wilt verwerken en je dit hebt verwerkt in een tuinontwerp, kun je de natuur zijn gang laten gaan. Natuurlijk moet je zo nu en dan wel ingrijpen om te voorkomen dat bepaalde planten je tuin overnemen, maar dat zal voor een echte tuinier zoals jij geen probleem zijn.
Zou jij graag een natuurlijke tuin willen?
Laat ons weten hoe je de verschillende elementen in je tuin tot uiting zou laten komen!