De groot- en kleinbloemige clematis snoeien: De clematis snoeien is een dankbare taak, omdat je er veel voor terug krijgt wanneer je op het juiste moment snoeit. De clematis, in Nederland veel voorkomend als Clematis vitalba en clematis viticella, is een prachtige plant die in geen enkele tuin misstaat. Er zijn honderden verschillende soorten, en de bloeiperiode van de clematis loopt dan ook uiteen vanaf mei tot en met september.

De bloem is ster- of schaalvormig en kan klein zijn, maar ook meer dan 20 centimeter. Er zijn dus zowel klein- als grootbloemige clematissen. De stengels van de plant winden zich langs steunpunten zoals hout of andere planten omhoog en kan zo een hoogte bereiken van twee tot zes meter.

Interesse in het kopen van de Clematis? Of Snoeigereedschap nodig?

Hoe moet je de clematis snoeien?

Er zijn verschillende soorten van de clematis, en de belangrijkste afscheiding die je kunt maken zijn de grootbloemige, kleinbloemige en wintergroene clematis. De grootbloemige clematis kun je direct na de bloei tot op 25 centimeter boven de grond afknippen.

Dan loopt hij direct uit en bloeit hij hetzelfde jaar nog een keer. Er zijn ook grootbloemige soorten die op twijgen bloeien die vorig jaar zijn gemaakt. Deze twijgen knip je rustig terug, maar niet tot boven de grond. Ditzelfde doe je bij de kleinbloemige clematis en de wintergroene clematis.

0
Moeilijkheidsgraad (Max 10) :
0
Hoeveelheid Werk (Max 10) :
0
#Acacia Snoeiers Geholpen (2018)

Kies goed gereedschap en de juiste snoeitijd

Het is belangrijk om het goede gereedschap te gebruiken op het moment dat je gaat snoeien. Kies voor een snoeischaar die lekker in de hand ligt en goed scherp is. Heb je een nieuw geplante clematis in de tuin staan? Snoei ze in het voorjaar eenmalig terug tot 30 a 35 centimeter boven de grond.

Dit bevordert de aanleg van nieuwe scheuten. Daarna kijk je goed naar de bloeiwijze van de clematis en kun je op basis hiervan bepalen wanneer je de clematis in het vervolg moet snoeien.

Snoei de clematis altijd na de bloei

Een clematis moet zeker gesnoeid worden wil je er hetzelfde jaar of het volgende jaar opnieuw van kunnen genieten. De clematis valt in verschillende categorieën, waardoor je de verschillende soorten van elkaar kunt onderscheiden en makkelijk kunt bepalen wanneer er gesnoeid moet worden.

Wanneer moet je de clematis snoeien en schilt het per soort wanneer je hem kunt snoeien? Wanneer het nog vriest is het aan te raden om het snoeien nog even uit te stellen.

Soort Voorbeelden Bloeitijd Snoeitijd
Winterbloeiende clematis Clematis Alpina, Clematis Montana Maart tot en met mei Direct na de bloei
Vroege zomerbloeiende clematis Nelly Moser, Multi Blue, Niobe Mei tot en met juni Eind februari, begin maart
Late zomerbloeiende clematis Etoile Violette, Princess Diana, Ville de Lyon Juli tot en met september Eind februari, begin maart

Een clematis na de bloei

Let erop dat je de kleinbloemige clematis rustig terug knipt. Deze bloeit ook op twijgen die vorig jaar zijn gemaakt. En na de bloei maakt hij weer nieuwe scheuten waar hij het volgende jaar weer op kan bloeien. Na de bloei kun je direct snoeien, maar je kunt de clematis ook nog even laten staan. Bij sommige soorten ontstaan na de bloei indrukwekkende vruchtpluizen die ook heel mooi staan in de tuin.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Clematis raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Clematis Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

  • Vinken in de tuin

Vogels in de tuin herkennen

19-03-2024|87s Reacties

In de tuin zul je ongetwijfeld weleens bezoek krijgen van vogels. Ook op balkons zijn deze dieren regelmatig te gast. In Nederland kennen we verschillende vogelsoorten die in onze tuinen Lees meer

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.