Een terras is vaak een behoorlijk oppervlak dat er ondanks de mooie stenen die je ongetwijfeld hebt uitgekozen vaak wat saai uitziet. Helemaal als de rest van je tuin vol staat met bijzondere bloemen of een uniek tuinhuisje. Zelfs de schutting kun je opvrolijken tot een leuk geheel.
Waarom zou dat bij het terras dan niet kunnen?

Je terras bestaat vaak uit stenen of houten vlonders. De mogelijkheid om fleurige bloemen in de grond te zetten en op die manier je terras meer kleur te geven gaat helaas niet op, maar er zijn gelukkig nog andere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld een terrasoverkapping plaatsen, maar je kunt ook kiezen voor terrasplanten op stam. 

Terrasplanten op stam: verschillende soorten en maten

Terrasplanten-op-stam-in-verschillende-maten

Terrasplanten op stam kun je in mooie potten op het terras zetten, zodat je terras toch wat kleur krijgt. Daarnaast zorgen terrasplanten op stam ervoor dat je de hoogte in kunt en je dus verschillende dimensies op je terras kunt creëren. Wij gaan je uitleggen welke terrasplanten op stam groeien, in welke weersomstandigheden deze planten graag staan en hoe je ze moet onderhouden, zodat jij je terras om kunt toveren tot een waar bloemenparadijs.

1. De appelboom

Appelboom
Als je aan een appelboom denkt, denk je in eerste instantie misschien aan een grote boom met veel blad. Deze past natuurlijk niet op je terras. Ten eerste is hij daar te groot voor en ten tweede blokkeert hij ook nog eens alle zon. Toch is een appelboom erg geschikt voor op het terras. We bedoelen dan natuurlijk wel een kleine versie van de appelboom.
De kleine appelboom groeit verticaal in plaats van horizontaal en heeft daarnaast ook nog eens weinig eigen ruimte nodig. Ook op een klein terras kun je dus gemakkelijk uit de voeten met een appelboompje.
Weersomstandigheden
Wat betreft de weersomstandigheden is een appelboom niet de moeilijkste. Ze doen het zowel goed in de schaduw als in de zon. Met een appelboom zit je eigenlijk dus altijd goed. Bij stevige vorst bestaat echter wel de kans dat eventuele knopjes of bloesem kapot vriezen. Hoewel de boom nog steeds leeft, zul je het mogelijk een jaar zonder appels moeten doen.
Het is wel belangrijk dat een appelboom voldoende water krijgt. Het Nederlandse weer, dat nog wel eens een buitje kent, zal hiervan een groot deel voor zijn rekening nemen, maar bij droogte zul je zelf af en toe even bij moeten springen.
Onderhoud
Het onderhoud van een kleine appelboom is over het algemeen niet heel intensief, omdat de bomen zo gekweekt zijn dat ze niet heel groot kunnen worden. Mocht je toch vinden dat hij wat aan de grote kant is, dan kun je in februari enkele dikke takken wegsnoeien. In juni zou je eventueel nog takken weg kunnen knippen die door de winter recht omhoog zijn gegroeid.

2. De dwergsering

Dwergsering
Ook de dwergsering, die ongeveer van mei tot juli in bloei staat, is een van de prachtige terrasplanten op stam die niet mag ontbreken. Met zijn kleine paarse bloemen die in alle richtingen groeien zorgt de dwergsering echt voor wat kleur op het terras. Naast kleur verspreidt de dwergsering ook nog eens een heerlijke geur. Een echte aanrader dus!
Weersomstandigheden
De dwergsering staat het liefst in de zon. Een plekje waar het de hele dag door lekker warm is is dus ideaal. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat de grond in de pot voldoende kalk bevat. Als dit niet al in de grond zit, kun je dit eventueel zelf nog toevoegen. Naast kalk moet de grond ook een beetje vochtig zijn. Is die regen toch nog ergens goed voor!
De dwergsering kun je in de winter in principe zonder problemen buiten laten staan. Hoewel hij zijn blad wel zal verliezen, groeien de blaadjes in het voorjaar weer aan. Ook de fleurige bloemen zullen na de winter weer gaan bloeien.
Onderhoud
Als je een dwergsering op je balkon wilt planten zul je in de loop van het jaar wel wat onderhoud moeten verrichten. Je zult namelijk moeten snoeien en bemesten. Het snoeien van de dwergsering moet eigenlijk altijd na de bloei. Uitgebloeide bloemen moeten weggesnoeid worden, zodat er in het nieuwe bloeiseizoen weer nieuwe bloemen kunnen groeien. Daarnaast is het ook belangrijk om nieuwe wilde takken op tijd weg te snoeien, zodat er voldoende voedingsstoffen naar de knoppen en bloemen gaan.
Naast het snoeien moet je de grond waar de dwergsering in staat in het voorjaar bemesten.

3. Stamrozen

Stamrozen
Iedereen kent ze wel: rozen. Dé bloemen die gebruikt worden om een romantisch gebaar te maken. Wil je je terras dus onderdompelen in een romantische sfeer, denk dan eens aan rozen op stam. Je kunt bij deze terrasplanten op stam zelfs kiezen uit verschillende rozensoorten, want veel rozen kunnen op stam gekweekt worden. Zo kun je dus precies kiezen voor de stamrozen die je qua uiterlijk en kleur mooi vindt.
Weersomstandigheden
Als je voor rozen kiest bij het uitzoeken van je terrasplanten op stam is het belangrijk om vooraf goed te bedenken waar je ze op het terras neer wil zetten. Bij stamrozen kun je het beste een plekje in de zon of in lichte schaduw zoeken. Op deze manier heb je van juli tot september plezier van je rozen.
Zoals we al zeiden houden rozen van de zon. In de koude winters hebben de stamrozen op je terras dan ook wat extra aandacht nodig. Je zult ze namelijk moeten beschermen tegen de vorst. Het is vooral belangrijk dat je het bovenste gedeelte van de stamroos inpakt. Dit is de plek waar in het voorjaar nieuwe knoppen beginnen te bloeien. Je kunt dit eenvoudig doen door deze onderdelen van de stamroos in te wikkelen met vliesdoek, jute of stro.
Onderhoud
Als je kiest om stamrozen op je terras te zetten zijn er verschillende onderhoudstaken waar je gedurende het jaar aan moet voldoen. In maart zul je bijvoorbeeld moeten snoeien. Hierbij mag je de takken redelijk kort terug knippen, tot ongeveer 10 centimeter boven de stam. Ook takken die te ver naar binnen groeien mag je kort snoeien. Bij stamrozen is het belangrijk dat er veel ruimte in het hart van de stamroos is, zodat er voldoende licht en lucht bij kan. Als je klaar bent moet snoeien kun je de grond voorzien van wat compost of mest, zodat er voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn voor de nieuwe bloei.
Over het algemeen hebben stamrozen niet veel water nodig. Er zijn echter een aantal uitzonderingen op deze regel. Zo hebben rozen die net zijn geplant wel meer water nodig en ook in zomerse en droge perioden kunnen ze wel wat extra water gebruiken. Zorg er dan dus voor dat je de grond rondom de stam voldoende water geeft, zodat deze er weer even tegenaan kan.

4. De liguster op stam

Liguster
De liguster is een bekende plant die vaak gebruikt wordt als groene erfafscheiding, maar ook als terrasplant op stam kun je prima uit de voeten met de liguster. In dit geval wordt hij vaak aangeduid als bolliguster. De liguster wordt vaak verward met een buxus, omdat de bladeren erg veel op elkaar lijken. Echter zal er in de zomer een duidelijk verschil te zien zijn, aangezien de liguster in die periode wordt gekenmerkt door witte kleine bloemen die later vervangen worden door zwarte besjes.
Let wel op: Vogels kunnen met gemak van de besjes eten, maar voor mensen zijn ze giftig!
Weersomstandigheden
De bolliguster is ook een van die terrasplanten op stam die in de zon of in de lichte schaduw gezet moeten worden, zodat de bloemen rond juli uit kunnen schieten. Extra leuk aan de liguster op stam is dat de plant in de winter groen blijft. In deze periode heb je dus nog een mooi stukje groen in je tuin.
Onderhoud
Een nadeel aan de bolliguster is dat hij erg snel kan groeien, waardoor hij zijn mooie ronde vorm zal verliezen. Het is dus aan te raden om hem aan het einde van het voorjaar te snoeien, tenzij je de natuurlijke groei van de liguster mooi vindt. Ook als je liever geen bloemen en bessen wil, is het aan te raden om de liguster kort te snoeien. Dit voorkomt dat de bloemetjes gaan bloeien en de besjes verschijnen.

5. Palmboom

Palmboom-in-pot
Palmbomen doen denken aan grote bomen op tropische eilanden, maar ook in Nederland houden ze het prima uit. Er zijn namelijk verschillende palmbomen die winterhard zijn en die je dus gewoon in je tuin kunt zetten. Kijk bij het uitkiezen van je palmboon dus eens naar de geslachten Trachycarpus en Chamaerops. Met een palmboom op je terras kun je het zuiden met gemak naar je eigen terras brengen, waardoor je je altijd op een tropisch eiland waant. Helemaal als je de rest van je tuin inricht met prachtige tropische bloemen. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan mediterrane planten?
Weersomstandigheden
In principe maakt het niet zoveel uit voor welk type grond je gaat bij het verpotten van je palmbomen. Het enige punt waar je rekening mee moet houden is dat de grond goed doorlatend is, zodat water makkelijk afgevoerd kan worden.
Zoals we al verteld hebben zijn er verschillende palmbomen die winterhard zijn. Echter zul je ze wel een handje moeten helpen door ze voldoende warmte te bieden en te beschermen tegen wind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afdekken van de wortels, de bladeren en het hart van de palmboom.
Leuke tip: De bladeren van een palmboom hebben in de winter ook extra warmte nodig. Dit kun je ze geven door ze bij elkaar te binden en vervolgens een streng kerstverlichting om de bladeren te wikkelen. Deze lichtjes zorgen voor warmte en het ziet er ook nog eens gezellig uit als je vanuit de warme woonkamer of keuken naar je tuin kijkt.
Onderhoud
In principe vraagt een palmboom niet om heel veel onderhoud. Wel is het belangrijk dat de grond voldoende voeding heeft, zodat de palmboom dit op kan nemen. Om de voedingsstoffen in de grond aan te vullen is het belangrijk dat je de grond in april of mei voorziet van een laag mest. Ook aan het begin van de winter is het verstandig om de palmbomen nogmaals te voorzien van mest, zodat ze voldoende voeding hebben voor de winter.
Naast de bemesting kun je een palmboom ook af en toe snoeien. Dit kun je in het voorjaar doen bij oude, kapotte bladeren. Let er hierbij op dat je niet de hele steel afsnoeit. Ook het hart van de palmboom moet je met rust laten tijdens het snoeien van de palmboom.

6. De azalea op stam

Azalea-op-stam
De azalea is een prachtige plant, maar wist je dat dit eigenlijk een soort rododendron is? Wij stonden er ook even van te kijken, maar het is toch echt zo. In de volksmond is de azalea echter nooit van naam veranderd, waardoor deze plant nu nog steeds als azalea wordt aangeduid. De bloemen van een azalea zijn er in verschillende kleuren. Zo heb je witte, rode of roze bloemen, maar ook komen meerdere kleuren in één bloem voor.
Weersomstandigheden
Heb jij bij de keuze van de verschillende terrasplanten op stam je oog laten vallen op de azalea, dan is het belangrijk om te weten dat deze plant niet tegen vorst kan. Bij een strenge winter zul je de plant dus even moeten verplaatsen naar een schuurtje of berging, zodat hij niet bevriest.
Deze terrasplant op stam kun je gemakkelijk combineren met andere terrasplanten op stam, want in tegenstelling tot veel van de eerder beschreven planten staat de azalea graag op een plekje met wat schaduw. Dit komt omdat de azalea van een vochtige ondergrond houdt. Zorg er wel voor dat de grond niet te nat wordt. Een goede waterafvoer is dus belangrijk.
Onderhoud
De beste tijd om een azalea in de tuin te zetten is rond maart. De azalea houdt van een grond die vochtig is. In droge en warme perioden is het dus belangrijk om de azalea hierin tegemoet te komen door de plant af en toe extra water te geven.
Het snoeien van de azalea kan het best als deze is uitgebloeid. Verwijder de dode takken en knip eventuele takken die te ver uitschieten ook weg. Dit kan een tijdrovend klusje zijn, want het is aan te raden om de azalea per tak te snoeien in plaats van alle takken op dezelfde lengte.

Zoals je ziet zijn er verschillende mogelijkheden om je terras wat meer kleur te geven en te betrekken bij de rest van je tuin. Hierdoor kun je met nog meer plezier genieten als je weer eens lekker op je terras zit.
Met welke terrasplanten op stam ga jij je terras opleuken?
Laat het weten in een reactie!